(Prva) komornoglasbena zasedba

 

                                                                                                              (Prva) komornoglasbena zasedba

 

                Odličen komorni koncert z dvema genialnima in obsežnima partiturama: Kvintetom (5 izvajalcev) in Septetom (7) v Srednji vasi v Bohinju

 

                                                                                                                                Franc Križnar

 

V ž. c. sv. Martina v Srednji vasi v Bohinju sta na letošnjem 4., t. j. predzadnjem koncertu 27. festivala Glasbeno poletje v Bohinju nastopil (11. avg.) nastopili dve komornoglasbeni zasedbi: v Mozartovem Kvintetu za klarinet in godala, KV 581 (godalni kvartet) so nastopili izvrstni mladi solist-klarinetist, sicer solist frankfurtskega Radijskega orkestra Tomaž Močnik in godalci: Mojca Menoni Sikur in Nina Pirc/violini, Gea Volfand Pantner/viola in Martin Sikur/violončelo. V 4-stavčnem in 30 min. dolgem enem osrednjih tovrstnih Mozartovih del, se je celotna zasedba  izkazala za izjemno tenkočutno glasbeno telo. Ne le zaradi poudarjene in bravurozne solistove (so)igre pač pa tudi in predvsem zaradi odlične soigre vse preostale četverice godalcev. Celotna izvedba se je začela in končala z eno morda najboljših tovrstnih interpretacij zadnjega časa, kar sem jih slišal. Koncert, ki se je odvil in je sovpadel z udeleženci letošnjega (2.) glasbenega festivala »Klarinetkanje« med 7. in 12. avg.), je imel tovrstno genezo le v zunanjih okoliščinah, drugače pa bi mu lahko pripisali še kaj več od vsega tega. Predvsem absolutno zapriseženo muziko, ki ji tako velikemu Mozartu kot tokratnim izvajalcem v Bohinju res ni bilo kaj poočitati. Vsa peterica navedenih umetnikov je postregla z občutenimi tehničnimi in slogovnimi dosežki. Ti so imeli izredne izzive v prav vsakem najmanjšem (poustvarjalnem) detajlu. Lahko bi celo rekli, da je izvedba tega Mozartovega Kvinteta zaobjela poetiko prvinske glasbene umetnosti, zvočne lepote, ki ji zlepa nismo priča.

Iz povsem drugačnega testa pa je bila malce mlajša muzika komaj kaj znanega češko nemškega skladatelja, violinista in dirigenta Josepha Miroslava Webra (1854-1906). Njegov Septet v E-duru »Iz mojega življenja,« ki ga poznamo še izza opusa neeoga bolj znanega skladatelja, je priredil za zasedbo violine, viole, violončela, klarineta, dveh (francoskih) rogov in fagota Bernhard Päuler. Tu so poleg že znanih (treh) godalcev (M. Menoni Sikur, G. Volfand Pantner in M. Sikur) igrali še klarinetist Aljaž Beguš, hornista – sloviti Andrej Žust in Ana Mir, še fagotist Luka Mitev, V štirih poetičnih in programskih stavkih (Na bregovih Vltave, mladostniške sanje, Študijski čas – življenjski ideali, Na grobu njegove ljubezni in V boju za obstanek, razočarana upanja, spomini na mladost). Bila je to še ena odlična predstava glasbe in mladih ter odličnih izvajalcev, kjer so tako rekoč izstopali v vseh možnih kombinacijah prav vsi: od vseh treh godalcev prek vseh štirih pihalcev-trobilcev se je pred nami odvila muzika, ki je morda zaradi manjših kompozicijskih vrednot, še zdaleč ni moč zavreči. Kaj se da narediti iz morda malce manj slavnega (glasbenega) teksta pa so prikazali prav vsi omenjeni. Med njimi ni bilo ne velikih in ne malih, kajti tudi za velike vloge smo slišali manjše, mlajše, komaj kaj znane (soliste). Od vsega navedenega je bila zato tokrat res v ospredju izvedba. Ta interpretacija (še enkrat nekaj več kot 30 min.) je imela trdne temelje v (osnovnih) zapisih, vse preostalo pa je bilo njihovo delo, delo izvajalcev. Muzika je v cerkveni ladji pela do stropa in polnoštevilnega občinstva. To, številno občinstvo se od koncerta do koncerta stopnjuje, očitno tudi po zaslugi Turizma Bohinj in preostalega dela vodstva festivala, seveda tudi po tradiciji in kontinuiteti (27.!).   

 

Letošnji 27. bohinjski glasbeni festival pa bo sklenila v ž. c. sv. Martina v Srednji vasi v Bohinju s še drugo in popolnoma novo komornoglasbeno skupino Ensemble.si 18. avg. 2022 (R. Strauss, W. A. Mozart in L. v. Beethoven); napoveduje se torej še en poletni serenadni večer z vso njegovo lepoto.       

 

 

Prejšnji prispevek20 let ansambla za sodobno glasbo MD7
Naslednji prispevekDeseti koncert Festivala Radovljica