Muzej slovenske osamosvojitve

 

Muzej slovenske osamosvojitve

 

Andrej Jemec

 

Sem eden izmed tistih številnih Slovencev, ki smo 23. decembra 1990 glasovali z DA, za samostojno in neodvisno državo Slovenijo. Tako je takrat glasovalo kar 95% od 80,5% volilnih udeležencev. 25. junija 1991 je Slovenija postala samostojna in neodvisna država.

Če se danes oglašam, je moj glas samo eden izmed tiste velike večine, ki smo imeli srečo, da so se nam uresničile tisočletne sanje naših prednikov. Da že več kot trideset let živimo v svoji lastni državi. Samo to dejstvo, da sem doživel ta izjemen dogodek samouresničenja slovensko govorečega in kulturno samobitnega ljudstva, ki je v mojem času dobilo svobodo, samostojnost, neodvisnost, tudi z ustavo zagotovljene pravice, enakost med enakimi državami tega sveta, je neprecenljiv. To je bil enkraten dogodek, izjemen in nima primere v vsej zgodovini slovenstva.  Govora je o datumu osamosvojitve, pa tudi mednarodnega priznanja suverene države, kar slovenskemu narodu pred tem še nikoli ni uspelo. Tudi je razumljivo, da se ničesar podobnega ne doseže brez najboljših zamisli in dela daljnovidnih posameznikov. Lahko bi rekli vodij, brez katerih nobena skupnost ne more doseči takšnega uspeha. V kakšni meri so posamezniki več ali manj prispevali k temu, je stvar znanstvenega proučevanja, kot pomemben segmenta zgodovine. Nobenega dvoma pa ni, da ko gre za skrajnosti, kot je šlo ZA osamosvojitev, ali proti njej, da je v tem primeru govora predvsem o priznanju in upoštevanju že izraženih hotenj, pravic in volje večine slovenskega naroda.

Ko je danes govora o posebnem odnosu do tega veličastnega dogodka, ko je Slovenija postala suverena in mednarodno priznana država, so samo politične špekulacije in manipulacije lahko razlog, da se ukinja Muzej slovenske osamosvojitve. V imenu vsega zgoraj povedanega, v imenu ponosa nad enim od najpomembnejših dogodkov v zgodovini slovenskega naroda, nasprotujem ukinitvi Muzeja slovenske osamosvojitve. Argumenti “strokovnosti” in prozornega političnega rivalstva, naj ne onemogočajo pomembne vloge muzeja, tudi spomenika slovenskega narodnega ponosa in naše samobitnosti.

 

25.1.2022

 

Prejšnji prispevekEdgar Morin, planetarni humanist
Naslednji prispevekEksistenca in zgodovina II